15 km testrace på Romeleåsen

Dagens vallning, lägg då till att en skärande rill ligger på, inte optimalt när det är minus två på natursnö.

Dagens vallning, lägg då till att en skärande rill ligger på, inte optimalt när det är minus två på natursnö.

Hade planerat och hoppas på att köra en tävling denna helgen, som en fin genomkörare inför onsdagens 15 kilometers lopp i SM. Dessvärre jobbade jag idag när Skånes DM 15 kilometer klassiskt avgjordes på förmiddagen. Var regerande mästare och hade mer än gärna varit med och försvarat titeln. Snabbast av alla var Gaute Bere i H40- klassen, han är en cyklande norrman. Han var faktiskt inofficiellt snabbaste skåningen i Vasaloppet för två år sedan, dock tävlande han för Norge och inte våran klubb IF Ski Team Skåne om jag inte minns helt fel. Vann H21-klassen gjorde australiensaren Henry Churchill som jag åkte tröskelintervaller för en månad sen, bara ett stenkast från dagens tävling som gick på Romeleåsen golfklubb. En norrman och en australiensare i topp alltså, bra återväxt det är i skånsk skidåkning tydligen. Här en artikel som nyligen publicerades i Sydsvenskan om Henry.

Väl på plats på Romeleåsens golfbana så värmde jag upp ett tag och hade lite sällskap av Rickard Persson, en av mina sponsorer som har målerifirman Ystad målarna AB. Det var trevligt med lite sällskap på en annars välbesökt golfbana som åktes skidor för glatta livet. Jag åkte samma 3,8 kilometers bana som de tävlande i DM också gjorde. Åkte på mina gamla Skintec som går ungefär 15-30 sekunder långsammare per kilometer, än mina vanliga tävlingsskidor. Hade för dagen förmedlat min kärlek till skidorna med en lågflourvallning och ett slags skingrej som man lägger på skinskidor för att den ska må bra eller hindra mot underfrysningar. Spåren var ganska sönderkörda och mer mjuka, än var de var under gårdagens pass på samma ställe. Kuperingen var tuff i skånska mått och kunde bara gå ner i fartställning vid tre tillfällen per varv, så en krävande bana trots den är långt ifrån lika tuff som en världscupsbana t.ex. som jag ska åka nästa vecka. Var lite genomslag här och där men jag är nöjd, Adam Steen hade nog gnällt lite men jag är glad att det går att åka längdskidor över huvud taget. Jag är väldig dålig på att ta ut mig när jag kör själv, så därför tog jag på mig en gammal nummerlapp från SM- veckan i Sundsvall som avgjordes förra sommaren. Tror det påverka mig en del och att jag kunde ta i någon extra procent, som jag annars inte hade gjort. Kanske såg lite konstigt ut men jag hoppades man kunde susa förbi någon snygg tjej och imponera lite men det var någon enstaka tant då och då man åkte förbi. Öppnade för att vara mig ovanligt fort, nästan lika fort som Måns Sunesson gör på sina lopp. Orkade att ligga på i varje uppförsbacke men var segt att staka med dåligt stavfäste, får helt enkelt inte till stakningen så värst bra när det är löst. Var annars en bana som man hade kunnat staka minst lika snabbt som med fäste. Sista två varven började det bli mörkt som skräcken och de gick långsammast med, för jag var lite osäker helt enkelt.

Lär väl inte få se någon resultatlista från dagens DM, men mitt resultat var hur som helst med sträcktiderna 12:30 – 13:02 – 13:23 – 13:18. Åker vissa distanspass fortare än så men det går sällan fort i skånska spår. När jag vann senaste DM 15 kilometer klassiskt hade jag en snitthastighet på 16 km/h men då var det några plusgrader men en plattare bana än den idag. Stakade det loppet förövrigt. Kroppen idag kändes bra, kunde ligga på bra i backarna och få upp pulsen fint men ändå inte bli tokstum, så det ser lovande ut till SM.

  • Tid: 52:20
  • Distans: 15,3 km
  • Snitthastighet: 17,5 km/h
  • Maxhastighet: 36 km/h
  • Snittpuls: 172 (89 %)
  • Maxpuls: 185 (95 %)
  • Höjdmeter: 266 m

Annars är det fint här uppe på Romeleåsen, jag minns när jag spelade golf här när jag var 16 år och spelade en Minitour tävling (undertouren till den svenska proffstouren) och lyckades bli 24:a den där regniga dagen i augusti 2007, detta trots en trist trippelbogey på hål 14. Eftersom jag var amatör och förbli amatörgolfare blev det inga prispengar den gången, få hoppas man lyckas i en skidtävling inom en snar framtid. För börsen går åt helvete just nu, den kan man inte förlita sig på. Några av de jag slog den där regniga augusti dagen är heltidsproffs idag, själv så ligger man stadigt på runt fem i handikapp.

laddad och klar med nummerlapp och allt

laddad och klar med nummerlapp och allt

Fick t.o.m. pris från Rickard som hade lagt två nya Ystad Målarna AB buffar på min bil, inte ens så mycket fick jag när jag vann Rulldackemaran förra året. Fint med "pris" från dagens "tävling"

Fick t.o.m. pris från Rickard som hade lagt två nya Ystad Målarna AB buffar på min bil, inte ens så mycket fick jag när jag vann Rulldackemaran förra året. Fint med ”pris” från dagens ”tävling”

 

 

3 tankar kring ”15 km testrace på Romeleåsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *