10 km träningsrace

Foto: Therese Hansson

Förutom bra träningsmöjligheter med rullskidbanan, bra terräng att springa med mera, så är det en fördel med alla duktiga skidåkare som bor här och som man kan träna med. Idag gick det ett längre träningsrace i Gällö, men även ett på rullskidbanan. Dagens uppslutning var jag, Viktor Thorn och Torstein Stenersen, meriterat och duktiga herrar man skulle tävla emot idag.

Vi körde i princip den mest kuperade varvbanan man kan åka. Start och mål på stadion. Vi körde sedan olika varv, första ner till Snölagret, upp till Slalombacken och sen varvning. Andra varvet ner till Velodromen, upp till Slalombacken och varvning. Ut på sista varvet körde man ner till Snölagret och upp till Björnberget och sen ner till stadion och mål. Denna sträcka mätte man till 10,67 kilometer och 261 höjdmeter. Långa uppförsbackar men också långa utförsbackar så snittpuls ganska låg. Jag hade 164 (85 %) i snittpuls, jag hade 174 (90 %) i snittpuls när jag körde Östersundsrullen över 20 kilometer 2017. Då lika kuperad nästan som idag men då på 2:or och klassiskt, dessutom blött. Idag torrt men kallt, omkring tio grader. Då snittfart på 24 km/h. Min maxpuls blev 180 (93 %) idag.

Vi körde med individuell start, jag startade sist. De körde på Marwe 6:or och jag på 7:or då jag inte har några 6:or längre. Det är inte så stor skillnad på 6:or och 7:or. Marwe 7:or går som 4:or (nya Swenor eller Elpex) ungefär men Marwe 6:or går långsammare än 3:or enligt min erfarenhet. Jag skulle tro att på dagens race så var skillnaden i tid kontra de andra på Marwe 6:or mellan en och två minuter. Mest tappade man ner mot station, uppför är skillnaden marginell. 

Jag körde i mitt tempo, uppför gick det bra utan att gå mig stum och jag hade hoppas på att jag kunde pressa mig mer en aning. Therese stod och filmande på ett ställe då det gick utför och just utförskörningen kan bli bättre, klart mycket bättre. Jag är för feg att trycka på då jag är rädd att köra på stenar och vurpa, asfalt är hård. Fick även bromsa vid två tillfällen då jag skulle om andra rullskidåkare, även där för feg att utmana situationen. Eller klok om man så vill. 

Jag var hursomhelst knappt tre minuter efter Viktor och Torstein, det tycker jag är bra och ganska väntat resultat. Jag hade tiden 27:30 minuter, snittfart på 23,3 km/h. Kan tyckas ganska låg snittfart men kuperingen tar ut sin rätt på snittfarten. Kör jag tröskel på samma skidor och hjul så håller jag cirka 24 km/h i snittfart. Bra pass hursomhelst men en del att slippa på tekniken. Imorgon väntar vilodag!

Foto: Therese Hansson
Bild från Thorns Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *