Vasaloppet, skid- VM, ny tävlingsdräkt med mera

Våra nya tävlingsdräkter som vi ska tävla i nu när vi åker till Asien och avslutar säsongen och världscupen. Rent spontant tycker jag de gamla vita är grymt mycket mer snyggare men den svarta. Den svarta är visserligen tvådelad och sitter bättre på mig. De svarta påminner mest som döden spelad av Max von Sydow i det sjunde inseglet regisserad av Ingemar Bergman. Vad tycker ni?

Då var det den första söndagen i mars, vilket innebär en härlig skidsportsdag. Började ironiskt nog första passet och enda passet idag klockan åtta på morgonen. Det var det många som gjorde denna dag, dock få om nästan inga på Östersunds skidstadion. Inga nio mil men väl två hann jag och Zebastian innan vi var klara med dagens träning. Lugn åkning och idag hade t.o.m. en normal puls på stabila 110 (57 %). Efteråt när vi skulle äta på Tages möttes vi av Hammarbys herrfotbollslag som också åt lunch där. Har sätt en match med Hammarby, då vann himmelsblå med hela 6-0 för en herrans massa år sedan på anrika Malmö stadion. Sånt gillas. Hammarby förlorade förövrigt matchen mot Östersund i svenska cupen idag med 1-0.

Annars har jag bara tillbringat årets bästa sportdag (enligt mig) hemma i lägenheten, att kunna följa både Vasaloppet och VM-femmilen är riktigt kul. Var längesedan jag följde Vasaloppet från soffan då jag de senaste åren själv har åkt loppet. Blev faktiskt lite sugen på att själv åka, trots jag brukar säga det är Sveriges tråkigaste lopp. Få se när jag åker det nästa gång, i rådande stund är nog Vasaloppet och tillsammans med Nordensköldloppet de två loppen som jag kan delta för närvarande på en hyfsad nivå kontra mot andra. Årets lopp var riktigt kul att följa på slutet, kul med en del svenska som var där uppe även på slutet av loppet. Många bra imponerade insatser av många, bl.a. Brian McKeever som vi har tävlat emot några gånger och extra imponerad då han bara har en syn på tio procent. Han hade många ledsagare i loppet och på upploppet verkade han hittat en favorit i form av Sveriges mest underskattade skidåkare Jörgen Brink. McKeever blev 20:e man idag. En annan som imponerade var P-O Svahn som tävlar i H50- klassen och blev 42:a totalt, han tycks aldrig lägga av den mannen gubben eller misslyckas i Vasaloppet. 7:an totalt Anders Aukland imponerade han med, han vann H45- klassen klart.

Mina klubbkamrater i Ski Team Skåne levererade fina resultat med. Rickard Bergengren blev bäst på en mycket fin 110:e plats på 4:20 timmar, kan vara den bästa tiden någonsin av en skåning som tävlat för en skånsk klubb. Oskar Henriksson åkte in på strax under fem timmar, väldigt bra då han värmde upp med att åka Nattvasan tidigare i veckan och endast hade drygt ett dygns vila emellan. Är man ultralöpare så klara man väl sånt. Vår duktiga junior Freya Orban tvålade ditt samtliga i juniorklassen. Visserligen inte många som åker Vasaloppet i den åldern, men tufft för norrlänningarna att få däng av en från Skåne. Det tär nog på deras självförtroende. Självklart var det många fler andra duktiga från klubben som gjorde enastående prestationer.

Kul att följa VM- femmilen som avslutade årets VM i Finland, även om den gick i masstart. Häftigt att följa loppet av olika anledningar, dels att se hur de olika åkarna få sina schaktningar under loppet. Ena stunden verka det som vissa håller på släppa och vips så är de med i täten igen.  Tänker på bl.a. Heikkinen och Manificat. Många medier skrev att det var en skräll att Alex Harvey vann, jag skulle säga att han var en av dagens favoriter. Han har ändå vunnit i världscupen i år och har varit på pallen vid flertalet gånger i vinter. Han har även vunnit VM- guld och andra medaljer. Att kalla det skräll är ju bara konstigt, han åkte dessutom taktiskt smart och är väl värd detta guld. Han levererade på alla punkter idag. Kul för hemmapubliken att Matti Heikkinen fick ta en medalj och det var också kul att skotten Andrew Musgrave blev så bra som fyra och slog samtliga norrmän. Hjälpte inte att de var fem norrmän till start.

Dröjde inte länge innan kritiska röster från norskor/norrmän i bl.a. sociala medier började kritisera Martin Johnsrud Sundby och menade att de istället skulle köra för Petter Northug. Nu är det ju så att Petter visat kass form under nästan hela säsongen, så pass dålig så han gav andra starkare norska åkare chansen istället för han själv i andra lopp under VM. Han var t.o.m. uppe i tät och bromsade när en landsman var i tät ensam. Det är som vi svenskar skulle tycka att de andra svenskarna skulle köra för Johan Olsson för att han har bevisat tidigare i femmilar att han kan lyckas. Istället ska man ge en eloge till de andra norska löparna som faktiskt försökte göra något under femmilen. Anders Glöersen försökte göra en Johan Olsson och Sundby körde hårt emellanåt men föret och banan var lite upplagt för större grupp av åkare till slutet. Bra för sporten att fler länder är där uppe och hugger om medaljerna.

Vet inte om jag har för mycket fritid men jag läste en artikel om  att Heidi Weng fick andnöd och svårt att andas i slutet av gårdagens VM- tremil. Weng är kanske inte den skarpaste och smartaste skidåkaren direkt men en högst trolig teori är nog att denna andnöd hon fick kan beror på att en viss Marit Björgen drog hårt på slutet och att Weng försökte hänga med. Då få man svårt att andas Weng. Denna teori kan man med en ganska stark sannolikhet konstatera, trots man inte har läst fysiologi eller liknande.

Blev ett långt inlägg idag, blir kanske kortare framöver då man åker till Sydkorea.

 

 

 

 

4 tankar kring ”Vasaloppet, skid- VM, ny tävlingsdräkt med mera

 1. Olli Hildén

  Tjena Johannes,

  I’m looking for a Swedish cross country skiing race suit and I have a trouble to find one. I was wondering if you could help me with it. Would you happen to have any old race suit, preferably a white one (like in the photo) that you could sell to a Finnish fan of yours?

  Thank you in advance!

  Svara
  1. Johannes Inläggsförfattare

   Hi Olli

   Ok, bad news you can´t skies and I like my White one but I am afraid for the moment I not have some for you but can try to find some to you. What is your weight?
   Nice to have a Finnish fan!
   Dear Johannes

   Svara
   1. Olli Hildén

    Thank you for getting back!

    That’s very nice from you! The race suit could also be an old one, like what Thomas Wassberg used when competing against Juha Mieto back in the days. My weight is 87kg and height 190.

    Br. Olli

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *