Stafett, dopningstest och skate

Tättrion i dagens stafett!

Tättrion i dagens herrstafett!

Började denna dagen med att åka och se på dagens stafetter i fristil, 3×10 km för herrarna och 3×5 km för damerna. Tyvärr har vi i IF Ski Team Skåne fortfarande inte ställt upp med något lag än, trots jag har försökt att få till det hela men inte lyckas. Vi hade i alla fall kunnat matcha gotlänningarna, nästa år kanske?

Mellan herrarnas och damernas stafetter passade jag frivilligt på att ta blodprov tillika ett dopningstest som också skulle vara med i en ny studio angående bloddoping. Det är Christer Malm som är universitetslektor vid insitutionen samhällsmedicin och rehabilitering på Umeå universitet som på kort varsel behövde aktiva på elitnivå att vara med i forskningen i/mot bloddoping. Kortfattat kan man säga att det är väldigt lätt att dopa sig med sitt eget blod. Finns tydligen apparater som kostar omkring 20000 kr som utövare investera och kan på så sätt spara och sedan transportera sitt eget blod igen in i kroppen, det som kallas bloddoping och ingen har lyckas åka fast på detta viset än. Inga stora pengar att investera för att lyckas i sin idrott och sen kunna leva på det tack vare (tyvärr) sina eventuella framgångar. Man tror att mellan 10-30 % gör så och är då dopade tillika fuskare, en obekväm sanning minst sagt. Därför har det investerat i en apparat för omkring 4,5 miljoner som med de frivilliga rena idrottare nu här under SM- veckan tar blodprov som ska jämföras med äldre blodprover. Har inte mer kunskap än så utan få se vad de kan komma fram till. Vet hur som helst att jag får reda på mina blodvärde plus om dopningstestet är positivt eller negativt. Hänger ju inte på gymgrossisten eller dylikt samt jag äter bara vanlig mat, så det ska väl gå bra. Fick 200 riksdaler för det lilla besväret, detta spenderades med en fin lunch med efterrätt för en gång skull. Ibland får man lyxa till det.

Har ju tränat lite med. Tanken var ett lugnt pass sent på kvällen för att få så lång vila som möjligt från gårdagen. Åkte hur som helst en dryg timme lugn skate. Kom 16 kilometer och 563 höjdmeter. Var annars väldigt folktomt Lindbäcksstadion, såg nästan bara förbundskapten Grip. Han kanske spanade in mig och försökte desperat hitta någon herråkare som kan bli topp 30 i en världscup. Med mitt syreupptag samt testvärde hade man nästan platsat där men man behöver kunna åka skidor också och det kan jag inte än, i alla fall inte på den nivån jag vill. Det är därför jag är här och tränar och tävla med/mot de bästa i landet. Är ganska frustrerad att jag inte få till det riktigt än men med min långsiktiga mål är att vara som bäst nästa årtionde, så nog finns det tid alltid. Känner mig som ett kärnkraftverk med ständig härdsmälta likt Fukushima. Jag har många pusselbitar att pussla ihop innan jag blir en komplett skidåkare. Är lite nybörjare fortfarande med mycket förbättringspotential och vid varje pass tänker jag på alla detaljer som kan göra mig bättre, som idag då jag lyckades hitta en annan bättre kraftfullare känsla i växel två. Är ju annorlunda i en tävlingssituation men nötter jag bara på blir det bra framöver. Bara att ha tålamod så ska det nog gå vägen.

Början av damstafetten.

Början av damstafetten.

Plåster efter dopningstestet.

Plåster efter dopningstestet.

 

4 tankar kring ”Stafett, dopningstest och skate

 1. Joel

  Det är bara träna på 🙂
  Var mer exakt tror du att din teknik brister? Svårt att få ut kraften i skidorna?

  Vad är årets mål i Vasaloppet?

  Lycka till!
  Mvh
  Joel

  Svara
  1. Johannes Inläggsförfattare

   Hej Joel!

   Det är en helhet som jag behöver jobba på. Har för det första åkt väldigt lite skidor kontra andra skidåkare på den här nivån. Har liksom inte hittar tajmningen eller få ut all kraft åt rätt håll än men det kommer. Vinterns stora mål är nu på SM och SM del två i Gällivare. Men Vasaloppet ska hinnas med det också, vi kanske ses där? 🙂

   Svara
 2. Joel

  mm, jag tänkte mest om det var något speciellt. Jag själv är lite i samma sist, även om jag är slöare. Jag har ingen tränare så det är inte helt lätt att sätta fingret på hur man ska optimera sin åkning. Jag tycker dock att man kan känna skillnad på en del saker, så försöker tänka på dem. Därför jag tänkte att det kunde vara intressant att höra vilka saker du känner att du behärskar sämre pga att du åkt så lite skidor. Intressant att läsa din blogg!

  Det måste vara lite jobbigt för dig att se alla andra åkare få så mkt hjälp med utrustningen? när du själv måste sköta det mesta…
  Just den biten med vallning o sånt är ju bara kaos som nybörjare. Jag kör oftast med tejp.

  Åkte skidor för första gången i januari 2015 och placerade mig 1589 i vasan efter 50 mil på skidorna. Blir ca 70 mil i år troligtvis, innan vasan. Så länge min axel håller så ska topp 1000 inte vara några problem iaf.

  Jag tänkte joina Ski Team Skåne sen någon dag!
  Jag bor dock mest i Vancouver nuförtiden, men bygger hus vid Kungsmarken så när du åker rullskidor förbi golfklubben o ser ett hus som håller på att byggas bredvid ett rött nedgången hus så är det där jag ska bo sen.

  Lycka till på nästa lopp!

  Svara
 3. Johannes Andersson

  Jag tror helt enkelt jag behöver åka på snö hela vintrar och inte lite då och då. Plus att träna med de bästa. Har hjälp från klubben både teknik och tävlingar mm men behöver ändå flytta norrut om det ska leda något vart. Har en del sponsorer samt hjälp med utrustning och dylikt men visst jag är tämligen ensam i såna här tillställningar som ett SM.

  Kul att du gillar min blogg, hoppas det inspirera din egen satsning och jag hoppas du går med i klubben vår för att träna och utvecklas. Ska kika på huset som byggs när jag åker förbi på rullskidor nästa gång.

  Tack detsamma!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *