Skidskytte och styrka

Många skidskyttar nu på Östersund Skidstadion

Många skidskyttar nu på Östersund Skidstadion

Blev tidig uppstigning idag igen för att åka några varv på Östersund Skidstadion. Var ute i knappt två timmar och körde med Zebastian som i sin tur körde skidskytte precis som typ alla andra denna morgon. Märks att det snart är världscup i skidskytte här, många landslag är på plats och jag såg bl.a. Martin Fourcade. Nu undrar ni när jag ska börja med skidskytte? Det lär aldrig hända då den medicinen jag nu tar är dopingklassad i just skidskytte. Så är det.

På eftermiddagen tränade jag mitt första pass helt ensam samt första passet löpning sen operationen. Sist jag sprang var det morgonen samma dag som jag opererades (1:a november) i Stockholm. Då sprang jag bl.a. förbi Eriksdalsbadet i 4:00 min/km tempo. Inte blev jag gladare eller bättre för det. Dagens underlag bestod av is mer eller mindre hela tiden jag var ute i mina superbra Salomon Spikcross 3. Hade riktigt bra grepp. Dagens Löptur var kort och gick till och från gymmet (Vintersportscentrum). Som skidåkare tycker jag det är viktigt med att springa regelbundet även på vintern, allt för att undvika ev. skador sen på våren/sommaren när man har dragit igång med barmarkssäsongen. Många skidåkare bruka kunna få löparknä t.ex. Jag har aldrig fått löparknä men hade problem med en muskel nära knäet förra sommaren då jag bodde i Falun. Annars har jag klarat mig bra från allvarligare löparskorna under sommarhalvåret de senaste åren. Att som f.d. boende i Skåne har detta knappast varit några problem då löpningen/skidgång har varit ett självklart träningsalternativ de senaste årens snöfattiga vintrar i söder.

Totalt blev det nästan sex kilometer i löparskorna och det kändes ovanligt lätt och bra trots underlaget. 5:30 min/km tempo hade man med en snittpuls på 126 denna onsdag eftermiddag. En liten rolig udda grej hände när jag sprang till gymmet. Det var så att Jehovas Vittne ringde mig samtidigt som jag passerade Pingstkyrkan i Östersund. Ett mirakel kan man säga. Är inte speciellt troende och speciellt inte efter att min senaste operation misslyckades. Väl på plats i gymmet körde jag fyra olika övningar. Samtliga fyra övningar genomfördes i fyra set och med relativt lite vila. Inte helt olikt ett tabatapass där man kör t.ex. 40 sekunder aktivt och 20 sekunder vila. Hade en längre vila efter hälften och något längre vila mellan de olika övningarna på slutet, allt för att orka göra övningarna bra. Kan även liknas lite som ett bra genomfört traditionellt kuperad tio kilometers lopp, där man jobbar hårt uppför och få vila nerför. Riktigt jobbigt och man var en aning illamående efter mina 30 effektiva minuter i gymmet.

  1. Övning ett som jag gjorde var 15 latsdrag i maskin, 75 kilo vilket var max som jag kunde ta i den använda maskinen.
  2. Andra övningen var en magövning som man kan kalla hängande benlyft i en dipsställning, 15 repetitioner per gång blev det.
  3. Den tredje övningen var 5×4 chins med benlyft, antingen raka eller böjda ben. Jobbigare med helt raka ben.
  4. Den sista övningen var en magövning med TRX- band. Såg ungefär ut så här men jag ”gled ut längre”, vilket blir jobbigare.

Avslutade med att köra 4×20 ”stakningar” med medicinboll med cirka två minuter vila mellan varje omgång.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *