Racerapport Hällrace 2018

Från gårdagens prispall där tävlingsledaren Mattias Bångman intervjuade Oskar Kardin, jag själv såg ganska tillfreds ut. Jens Nilsson

I tisdags kväll så var det dags för årets upplaga av Hällrace, ett lopp jag inte sprungit förr men sprang backen i augusti förra året, då var jag i bra form då jag veckan senare sprang Järvloppet som jag vann. Den gången sprang jag på 15:39, när väl loppet gick i förgår så blev tiden 15:05, vilket är en respektgivande tid i vackra Offerdalsbygden som gav en fin 3:e plats för min egna del.

Resultat

Uppvärmning 

Tillsammans med Konrad Mattsson Myhr och Gustav Aflodal som förövrigt har anor från Offerdalsbygden tog vi oss från Östersund till Kaxås och sen vidare till tävlingsplatsen och både jag och Konrad hann nästa springa en vända upp till toppen av berget tillika målet, hygglig fin uppvärmning blev det.

Kontrollerad start 

Eftersom slingan upp till målet är smal från början så var man lite orolig hur det skulle bli i starten men det gick fint och jag var aldrig sämre än topp- 10 i varken i loppet eller i starten. Gick fort men tog i mitt tempo och passerade ganska snart Simon Lageson och upp till 6:e platsen i loppet redan efter en dryg minuts löpning och fortsatte sedan i min takt i lugn och ro eller så gott som man nu kan kalla det lugn och ro men tror att min erfarenhet att sprungit här förr var nyttig.

Som en bergetapp i Tour de France

Hela banan upp är löpvänlig, det vill säga du kan springa hela tiden även om kuperingen ändras mest hela tiden, kul- och varierande bana. Eftersom det var smalt så var det svårt att springa om, när man kom ikapp någon så fick man göra ett ryck för att komma förbi, påminde lite som en bergsetapp i Tour de France där man attackera och rycker i backarna för att sen fortsätta hålla jämnt tempo, dessutom så när man väl kom ikapp någon så låg man kvar bakom ett tag innan man gick om. Detta gjorde jag när jag sprang om både lager 157:s nytillskott Andreas Holmberg och Trångsvikens Emil Meijer, först var det Holmberg som man sprang om efter dryg en kilometer och sen tog jag långsamt in på Meijer innan jag kom ikapp honom strax innan där det började vara som brantast( efter cirka två kilometer). Båda gångerna ryckte jag lite och ingen av de kunde hänga med och jag kände att kroppen svarade bra och kunde hela tiden ligga på en belastning som var inom ramen för att jag inte skulle kunna stumna och därför kunde jag bevaka lite på slutet då jag inte var pressad av någon bakifrån. Hade jag fått ut det sista hade jag nog sprängt den magiska gränsen under 15 minuter. Dock var jag ganska långt efter 1:an Håkan Emilsson som blev 7:a i SM- femmilen den gånga vintern och Oskar Kardin som åkt bra under hela Ski Classic säsongen (långlopp). Sägnen säger att tiden man får upp för Hällrace är i parantes med den tiden man sen bruka kunna få på 5000 meter slätt, dock gäller det inte mig då jag är minst sagt ganska medioker på plattlöpning.

Efter målgång 

Det var en fröjd att ta sig upp och kunna njuta av den magiska utsikten över Offerdalsbygden, dessutom bjöds det på både på Pizza från en lokal pizzeria och karameller från en lokal tillverkade. Själv så hann jag dock knappt komma i mål innan Kardin redan hade börjat lasta på pizzaslicarna på en tallrik, kan väl säga att det var väldig gott men nerjoggen ner så kände man att magen fått i sig lite väl många pizzaslicer som gubbade runt i magen min.

Fantastiskt evenemang 

Det var ett fantastiskt evenemang på alla olika sätt, stor eloge till tävlingsledarna Max Novak och Mattias Bångman i spetsen. Otroligt bra och härligt att detta evenemang knyter ihop sig med en hållbar och levande landsbygd med lokala insatser i form av många duktiga löpare och samarbetspartners och härligt för min egen del då jag sprang för Centerpartiet, som värna så mycket om att hela landsbygden ska leva. Också otroligt bra att lösa logostiken upp till toppen, inte illa att få till det och inramning efter målgång var återigen magisk. Bra också att bästa företag fick 2000 kronor för att dela ut till en organisation som gynnar landsbygden, något annat än Göteborgsvarvet som tvingade sina funktionär under årets upplaga av det loppet att ta av sig funktionsärtröjan om de ät kött. Avslutningsvis är det alltid välkommet att vinna prispengar som det var till topp tre i varje klass.

Siffror från loppet, lite väl låg snittpuls men annars var det bra.

  • Tid: 15:05 min
  • Distans: 2,93 km
  • Snittempo: 5:09 min/km
  • Snittpuls: 174 (90 %)
  • Maxpuls: 181 (93 %)
  • Höjdmeter: 280 m

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *