Längdpremiär

Inte den glamorösa utsikten man har i tunneln i Torsby men det är snö, är ändå det viktigaste.

Inte den glamorösa utsikten man har i tunneln i Torsby men det är snö, är ändå det viktigaste.

Då har man gjort säsongen 2016/2017 första träningspass på snö, inte illa i juli månad. Platsen var inte helt oväntat i tunneln som finns här i Torsby. Blev några varv, 25 till antalet, där sex varv kördes utan stavar. Åkte i den fria stilen idag. Ovanligt bra känsla, fortfarande slitna muskler från helgens tävlingar men kunde åka avslappnat och med låg puls. Snurrade runt i två timmar lite drygt. Detta pass genomfördes på eftermiddagen, var på en tur uppför Hovfjället tidigare på dagen. Klassiskt uppför en gång blev det på 3:or. Intensiteten var A1/A2. Fick skjuts av Oscar- och Anton Perssons farfar minsann, tackar för det.

Igår blev jag lite fundersam när jag läste om en olycka som hade inträffat när Ironman Jönköping avgjordes igår. Det var nämligen en deltagare som var ute på sin cykel som körde på en äldre kvinna som passerade vägen där de tävlande körde. Deltagaren (en man) körde vidare efter incidenten medan kvinnan åkte till sjukhus med livshotande skador. Läste då att deltagaren anklagades för smittning av olycka. Först blev jag lite arg men sen tänkte jag att det var väl rätt. Sen tänkte jag vad gjorde hon där egentligen och fick lite flashback från rullskid- SM i Halmstad för några år sedan då en gammal tant med sin rullator korsade en väg mitt i pågående rullskidtävling. Vill inte tänka på vad som hade kunnat hända egentligen.

Har själv varit med i olycka med bil när jag tävlat, både rullskidor och på längdskidor. Hur det är möjligt på längdskidor är snarare en gåta och jag är troligen den enda som lyckas med bedriften att krocka med bil både under en längd- och en rullskidtävling. När jag åkte in i en bil i en längdtävling var det i Klåveröd uppe på Söderåsen. Finns fina möjligheter till bra spår om det nu kommer snö där, riktigt utmanande slingor som är kuperade och utslagsgivande. Loppet jag åkte där var Klåverödloppet (januari 2011, ett av mina första skidlopp) och jag var ute på mitt sista varv (åkte 4×4  km) då plötsligt en bil dock upp. Jag hann inte stannar utan körde rakt in i framdäcket. Föraren frågade med en göteborgsdialekt om jag kunde hjälpa honom och komma bort från skidspåren, ”I helvete heller” fräste jag ur mig likt en ilsken Sixten Jernberg. Fortsatte in i mål och blev fyra, nästan tolv minuter efter segraren. Det var då det, är lite bättre nu kan man säga.

Så sent som förra hösten då DM- Skate avgjordes råkade jag ut med en incident med bil igen. Denna gång kom jag bakom en bil och brakade in i densamme som av någon konstig anledning bromsade framför mig. Åkte in i bilen men med ren reflex lyckades jag tajma det hela bra, åkte om och fortsatte. Tappade förstås mycket tid på det hela men jag lyckades tillslut vinna den tävlingen. Frågan jag ställer mig själv nu är om det var en smitningsolycka, alltså rent juridiskt? Hade varit bra att veta vad som gäller av någon som vet, typ en jurist. Så sent som i helgen kom det ut två bilar på den avstängda banan vi åkte på (motionsloppet), vad hade hänt om en olycka hade inträffat då, vems fel med mera?. Och inte talar om alla de galna bilisterna som finns där ute och som många gånger hatar rullskidåkare och mer eller mindre vill provocera och markera att man inte ska åka rullskidor. Undrar vad en sådan bilist kan bli anklagad för, skulle varit bra och intressant att veta. Få väl läsa juridik.

Nog om det, läste idag att Landskrona/Helsingborg (2018) och Malmö (2019) få SM- veckan, hoppas rullskidor står med på programmet då. Det hade varit något att åka på hemmaplan, en milstolpe i karriären minst sagt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *