King of the Hill 2015

Nej, jag blev inte kung av Göteborg idag men väl en fin 3:e plats. Kul att komma på pallen!

Resultatlistan, 5:a totalt men 3:a i H21!

Resultatlistan, 5:a totalt men 3:a i H21!

Som så många gånger började dagen tidigt, uppstigning kl 05:30 och en halvtimme senare for jag iväg till Håkan och sen vidare till Ängelholm där vi plockade upp de övriga klubbmedlemmar som skulle tävla denna dag, Freya, Daniel och Bengt. Sedan nästan ytterligare två timmar i bil innan vi kom fram till ett köpcentrum i Partille utanför Göteborg, där även starten gick. Jag, Freya och Daniel körde banan som de aldrig tidigare hade åkt förut.  Banan är ungefär 3,5 km lång uppför. Bengt och Håkan körde upp bilen och hämtade nummerlapparna, innan vi åkte ner igen och rullade lite lätt innan start. Jag själv startade tidigt som åkare nummer tre, tyvärr så kom inte Daniel Nordebo till start, vilket hade varit en av favoriterna idag. Inte heller Tom Fahlén kom till start men starka namn som Philip Askeroth kom till start bl.a., inte skulle det var lätt inte! Tävlingen inleddes med en prolog i skate, följt av jaktstart i klassiskt. Både klassiskt och skate gick på fria hjul (tävlingshjul).

Precis innan start fick jag ett snack med en av förbundskaptenerna för rullskidlandslaget Martin Eckervad. Bra att stämma av hur det går för mig i träningen. Väl när starten gick så kändes det lite sådär och redan efter några hundra meter, så föll jag olyckligt. Mötte en äldre dam med hund i en kurva och var tvungen att snabbt förflytta mig i sidled för undvika kollision. Tyvärr fastnade jag i den grova asfalten och helt enkelt föll ner. Kom snabbt upp och jag trillade på ”rätt ställe”, då det var som brantast. Själva fallet kostade inte jättemånga sekunder men man tappade rytmen och jag var stel som pinnar den kommande minuten. Svårt att säga hur mycket man tappar men uppemot 15 sekunder kan man nog har tappat, men svårt att spekulera. Sista 2/3 delarna av banan kändes det som man kom in i en fin rytm och åkte kontrollerat utan att man gick absolut max. Kom ikapp den först startande åkaren, som startade en minut förre mig med ungefär 2 minuter åktid kvar att åka. Kom i mål som första man på tiden 8:48, lite besviken förstås med fallet men annars gjorde jag det bra, men 90 % av max i snitt är lite väl dåligt i ett backrace i skate. Hade förstås hoppas på lite bättre. Det hela räckte till en 4:e plats i H21 och en total 6:e plats inför jaktstarten. 24 sekunder efter tätduon Oscar Persson och Philip Askeroth.

Efter lite mat och vila var det dags att värma upp lite inför jaktstarten i klassisk stil. Startade 5 sekunder efter ”farfar” Westman. Öppnade bra första biten men där jag föll tidigare under prologen började jag tappa lite och fick inte alls till tekniken. Körde stakning med frånskjut men skulle kanske kört ner diagonal, ingen bra känsla alls. Sen när det planade ut något så körde jag bara stakning hela vägen fram till mål. Även i den klassiska delen gick det bäst sista 2/3 delarna av banan. Närmade mig Adam Nelin snabbt och kom honom och fortsatte jakten på Westman. Närmade mig hela tiden men kom inte riktigt ikapp kanske en av världens bästa avslutare på rullskidor. Direkt efter loppet berättade Westman om hans hjärtfel som har hindrat honom att kunna ge fullt. Väldigt fascinerade av honom att han lyckas och framförallt har lyckas så bra som han har blivit. Teknik på rullskidor är oerhört viktigt och har gjort Westman så himla bra rullskidåkning. Han borde vara värd att få bragdguldet!

Var faktiskt näst snabbast upp i den klassiska delen av alla men var samtidigt ljusår efter Oscar Persson som tillslut vann överlägset, grattis Oscar! Annars trist med så få deltagare. Från förra årets H21- klass var det bara jag och Askeroth som med idag. Vissa hade förhinder från sjukdom och nån jobbade men det borde varit många fler och framförallt från våran klubb (5 st), då tävlingen hade ett gediget prisbord och är en väldig rolig tävling som inte har några nedförsbackar och som ALLA kan åka. Kunde för övrigt gjort mer reklam för att locka fler deltagare. Rolig och trevlig tävling annars, men saknade någon/några funktionär i några korsningar. Tur att det inte kom några bilar i alla fall. Snittpulsen i den klassiska stilen var på 92 % av max och 98 % i spurten, det är bra mycket bättre än under prologen. Banan hade en totalstigning på dryga 120 meter enligt min klockan, endast 3 meter utför. Ironiskt nog visade min klockan 13 fall meter men det måste nog berott på fallet i prologen. 🙂

Resultat

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *