EM i fotboll + bilder

Gör som vår gud skapare och ta vilodag idag söndag. Har inte gjort alltför mycket idag. Försöker sova ut på vilodagarna, idag gick jag upp kl: 8:30 och de övriga dagarna jag har haft vilodag har jag sovit till prick kl: 10:20. Kan tyckas vara lite väl länge men behöver kroppen och själen sova så länge, så behöver den väl det. Bananpannkaka (4 ägg och 2 bananer) till lunch, städade sen bilen. Ska ju resa till Norrköping (SM) och sen till Torsby (läger) nästa vecka, då behöver bilen vara fräsch. Olja och spolarvätska fick den också. Gick sedan en långpromenad på 1,5 timmar, gillar som sagt att röra mig en hel del när jag inte tränar.

Det har väl inte undgått någon att det råder fotbolls- EM. Jag gillar stora evenemang som OS, fotbolls- och friidrottsmästerskap med mera. Kul att följa men man följer inte helt slaviskt direkt men ändå. Gick inte så bra för Sverige, kanske inte så konstigt då de var rankat näst sämst i turneringen. Inte trodde man att Sveriges bästa målskytt skulle bli en irländsk mittback vid namn Ciaran Clark, få hoppas att han byter nationalitet till Sverige. Ett uppdrag för Janne Andersson när han ska svetsa ihop det nya landslaget. En superstjärna och de flesta andra måttliga spelare där vissa b.la. inte ens platsade i sina klubblag fanns med i årets svenska trupp i EM. Då går det som det går. Med vetskapen att MFF:s bästa spelare har ett testvärde på 63 ml/kg och att det finns/fanns spelare därifrån i EM så är det inte konstigt det inte kan gå bättre. Inte heller konstigt att Allsvenskan inte håller högre klass, då ändå Malmö FF är för närvarande och de senaste årens bästa fotbollslag i svensk fotboll. Nu blir man inte en bra fotbollsspelare med hjälp av bra testvärde, men det är en förutsättning att kunna bli bra. Läste i en bok att spelare i tyska andraligan hade ett snitt testvärde på 65 ml/kg, alltså kan man dra slutsatsen att dessa spelare har bättre kondition än allsvenska spelare, troligtvis ganska mycket bättre. Jag själv har inte gjort ett testvärde på snart två år sedan. Då hade jag 76,55 ml/kg, troligtvis lite bättre idag. De bästa skidåkarna nuförtiden ligger på mellan 80-85 ml/kg. Fotbollsspelare borde kunna har högre, inte lika högt som skidåkare men kroppstyperna är ungefär detsamma så de borde inte ligga långt efter. Fotboll är delvis en konditionsidrott så man borde väl träna en del kondition tycker man.

Som sagt så blir man ingen bra fotbollsspelare med bra testvärde, men det är en förutsättning att bli en bra fotbollsspelare. Minns själv min fotbollkarriär som spelades i Svenstorps IF under alla mina åtta år som fotbollsspelare. Jag började som målvakt/back, men slutade som målvakt när man gick över att spela på 11- mannaplan. Jag tror det berodde på att jag var för kort helt enkelt. Blev mer ytterback/mittfältare och sista två åren var jag nästan bara anfallare. Hur kunde då en tanig liten kille med noll bollkänsla och usel koordination kunna lira fotboll. Lyckades sista året som jag spelade utomhusfotboll att göra fem mål på sex matcher. Gudarna ska veta att det var inga snygga mål. Framgången till detta var förutom lagspelare förstås att jag sprang. Jag sprang något vansinnigt mycket, trötta ut motståndarnas backlinje och gjorde det fulaste målet efter det andra. Var en dålig fotbollsspelare men hade kondition nog för att göra det bra ifrån mig på fotbollsplanen. Då ska man ändå veta att jag var lat under den tiden (14-16 års ålder). Tränade kanske en eller två gånger under mitt sista år som fotbollsspelare och spelade ungefär hälften av alla matcherna vi hade i serien det året.

Tycker det har varit roligt med att små fotbollsländer som Wales och Island lyckas så bra som de hittills har gjort i EM. Minns den sista turneringen (utomhus) jag var med i. Laget som då hade slagit ihop med Köpingebro åkte över sundet, spelade på en vattensjuk plan i en förort söder om Köpenhamn. Vårt lilla lag mötte Celtics pojklag, där deras A-lag några år tidigare hade varit med om att spela UEFA- cup finalen. Brittisk fotboll är hård, stenhård. Inget daltande utan fulla insatser i varje duell. Man fick vänja sig på deras nivå. Det är så fotboll ska spelas, hårt ska det vara. Idag räcker det med att man få klapp i ryggen man ska skrika och lägga sig och tycka synd om sig själv. Få man dommarbeslutet med sig, så gjorde det visst inte så ont längre. Hur det gick i turneringen då? Vann en match mot ett lag från Chicago, spelade lika i resterande matcher, blev alltså 0-0 mot Celtic. Slutade 2:a och gick vidare och spelade lika mot det Ukrainskalaget som tillslut vann. Själv så missade jag slutspelatet, då jag åkte över sundet och spelade en golftävling istället. Krävs kondition när man spelar golf med.

Sen allt det där tjöt om att Hamren skulle avgå tidigare som svensk förbundskapten. Samma sak om Lagerbäck, att han inte avgick tidigare. Sen allt annat snack om att Andreas Isaksson, att Sverige måste har en bättre fotbollsmålvakt än honom. Är typ samma människor som klaga på sådana sakar. Håller med radiosportens fotbollsexpert Rickard Henriksson om att Andreas Isaksson är underskattat i svenska landslaget, hans misstag på sina 12-13 år i landslaget kan räknas på en hand. Hur många misstag har man inte själv gjort på sitt jobb inom den tidsramen, eller mer korrekt under de minuterna som Isaksson har spelat i landslaget. Jag själv har gjort fler misstag än honom, det kan jag erkänna. Jag tror Andreas Isaksson mest kommer bli ihågkommen som efterbliven i en del humorprogram som t.ex. partaj. Roliga men inte särskilt rättvist bild direkt. Nu hyllar alla Lars Lagerbäck att Island nått så långt som de har gjort, med all rätt. Fantastiskt att Wales och inte minst den lilla önationen Island lyckas så bra som de har gjort. Verkligen två lag där laget går förre jaget. Något annat än de gravt överbelönande divorna i vissa storlag. Såg en dokumentär inför EM, där världens bästa fotbollsspelare 1991, Jean – Pierre Papin sa att dagens fotbollstjärnor inte bryr sig om titlar utan bara om pengarna de får. Kanske därför Messi ska sluta i argentinska landslaget så han kan fokusera mer att gömma sina miljoner i skatteparadis. Ett problem som aldrig lär hända i skidsporten direkt.

Har annars många bra minnen från olika EM slutspel i fotboll, både på dam- och herrsidan. Men det mäktigaste var nog 2004, då Sverige mötte Danmark i den omdiskuterade 2-2 matchen som gjorde att båda lagen på bekostnad av Italien gick vidare från gruppen. Det som gjorde det speciellt var att den matchen såg på stor bildduk i Svenstorps klubbstugan. Inte nog med det, utan Anders Andersson kom in och fick spela andra halvlek om jag inte minns helt fel. Anders är från Svenstorps IF och jag lirade faktiskt lite med honom när vi hade något invigningsjippo när den nya klubbhuset skulle invigas. Anders är förövrigt en riktigt bra expertkommentator på TV4, trots han pratar som jag (skånska). Blev ett sådant lång nästan onödigt inlägg som man bara svävade iväg igen. Avslutningsvis, tänk på att fotboll spelas med 22 spelare, 11 i varje lag i 90 minuter och tillslut vinner Tyskland. Men ikväll heja man på Island.

Bilder från förra helgen i Vålådalen och Åre som brorsan tagit. Riktigt bra bilder tycker jag.

IMG_3079

IMG_3080

Brant

Brant

IMG_3091

Mindre brant

Stakning

Stakning

IMG_3097

 

 

 

Någonstans i Vålådalen

Någonstans i Vålådalen

Ta på mig skidorna

Ta på mig skidorna

IMG_3107

IMG_3105

IMG_3108

Åre

Åre

IMG_3112

Vackert

Vackert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *