4 h crosspass och banintervaller

image

Börjat bli några banpass på Hofvallen i Östersund nu.

Fin träningsdag idag även om vädret var sisådär med tidvis regn under de drygt fem timmarna man tränade idag. Började att tidigt (7:30) ge sig ut i det gråtrista vädret med att staka 2:50 timmar på rullskidbanan på 3:or. Byte sedan från pjäxor till skor och löpte i terräng i 1:10 timmar. Blev alltså fyra timmars träning på förmiddagen med väldig låg intensitet, hade en snittpuls mellan 105-110 slag per minut. Det är ungefär vad en halvfet medelålders man har när de vrider sig i soffan och sträcker sig efter chipsen. Typ.

Denna fredagskväll joggades till andra sidan vattnet där det skulle löpas banintervaller. Redan 3:e passet bara den korta tiden här i Östersund som jag löpt på bana. Har kanske sprungit 7-8 pass nånsin på bana förrut. Att jag valde springa på bana och inte t.ex. skidgång i backe beror till stor del att jag vill springa fort ,då tanken är att springa Offerdalsmilen på tisdag. Sen kan jag bli riktigt trött på att springa på bana också, vilket i och för sig de flesta blir.

Efter joggat till banan så körde jag 5×100 meter stegringar. Kändes helt okej tanke på senaste mängdens träning. Sedan körde jag stege i form av 2000-1200-800-400-400-800 (5-3-2-1-1-2 varv) med vila på 1:30-2:15 minuter mellan intervallerna. Startade precis som förra gången på helminut så det skulle vara lättare att ha koll. Att jag inte körde 1600 meter vilket hade varit naturligt i stegintervaller beror på att jag trodde att jag inte skulle köra de kortare intervallerna i den farten jag hade önskat plus att jag ville springa lite mer fort inför tisdag. Tror jag hade blivit för seg annars. Fel eller inte men jag lyckades enligt min plan väldigt väl.

Första intervallen som också var den längsta gick lite trögt första kilometern. Den gick på 3:26 medan sista kilometern gick på 3:20, trots skosnöret på högerskon gick upp med 600 meter kvar av första intervallen. Andra sprang jag de två första varven jämt (80 sek/varv) medan sista gick på 76 sekunder. Sen de kortare intervallerna (400 och 800) gick helt lika, trots jag var mycket trött. Sista började glasögonen imma igen men hela jag var i tät dimma av trötthet och stapplade in på slutet. Har inget vidare löpsteg på platt underlag och det blir riktigt dåligt när jag är väldigt trött. Hade låg puls på dagens intervaller är nog en kombination av en sliten kropp (9 dagars träning på raken nu) och att det brukar ta lång tid för mig att komma upp i puls och springer man då korta intervaller så hinner den inte komma upp så högt. Är väldigt nöjd över hur jag ta mig igenom detta pass, blir nog några banpass till i sommar och förhoppningsvis ska det hinnas med ett klassiskt 3000 meters test med. Är annars djupt imponerad hur snabbt världens bästa löpare springer, jag hade inte ens hängt med i ett varv på ett 10000 (25 varv) meters lopp, helt galet fort de springer.

Intervallerna i siffror:

  • 2000 m – 6:46 min – 85 % i snittpuls
  • 1200 m – 3:56 min – 87 % i snittpuls
  • 800 m – 2:33 min – 87 % i snittpuls
  • 400 m – 70 sek – 85 % i snittpuls
  • 400 m – 70 sek – 85 % i snittpuls
  • 800 m – 2:33 min – 87 % i snittpuls

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *