30:e man på dagens SM

Tv, Simon, Viktor, Jag. Var VO2Mats befann sig var då oklart, för det var vi fyra som åkte för IF Ski Team Skåne. Devon också men hon var den enda som fick gå i mål av oss i klubben. Foto: Pia Silfverstolpe 

Idag drog SM- veckan igång för vi rullskidåkare, denna gång är Malmö värd för tävlingarna och vi körde på en 1300 meter lång  platt varvbana där vi skulle köra 13 varv. Jag hade inga större förväntningar men hade hoppas på åkningen skulle kännas bättre och fick inte heller åka i mål då jag blev varvad med två varv kvar. 

Resultat herrar

Väl på plats i Malmö eller närmare bestämd vid Centralstationen så testade jag först låneskidor som var Swenor alu long, en modell som jag endast åkt på en gång innan och det var Lysbotn Opp 2014. Inga favoriter överhuvudtaget men nöjde mig med att bara testa ett par, de gick åtminstone rakt. Sen fick man testa banan och det blev några varv men strax innan start började det stöttregna, blåsa upp och åska och starten blev framflyttat tio minuter. 

Jag var rankad som nummer 28 och stod ganska central i startfältet, själva starten var lugn och vi var försiktiga och inga vurpor eller stavbrott såg jag i början. Jag själv hade svårt att få till åkningen men var med i klungan första två varven men tappade sen och kunde inte täppa igen luckan, vilket var ödesstiget och där och då fick jag göra mitt lopp i princip hela vägen in, vilket inte är lätt när det blåste storm emot stundtals. Mitt egna fel att jag inte är rappare och jag har ju inte kört några impulser och knappt träna för att ens kunna hålla någorlunda nivå och hade knappats åkt om det inte var för att det var på hemmaplan och att min klubb var med och arrangerade. 

Jag tryckte på utan att egentligen gå på rött men tvingade tillslut upp klubbkamrat Viktor Asking så han fick dra ett knappt varv innan jag tog vid som lok igen. Jag antar att de jag åkte ikapp inte hade förmågan att hjälpa till med dragjobbet, för jag hoppades att alla hade som mål att undvika att bli varvad. För varvad blev vi så småningom och strax innan vi blev varvade ökade fjolårsmästaren Tobias Westman en aning och han och jag åkte tillsammans ett drygt varv innan vi blev avplockade med två varv kvar. 

Eftersom jag inte stannade klockan förrän jag stod stilla så blev snitthastigheten ännu lägre än vad den redan låga snitthastigheten var under dagens lopp, även snittpulsen påverkades men annars hade var resterande data från pulsklockan:

  • Tid: 37:19 min
  • Distans: 15,33 km
  • Snittfart: 24,6 km/h
  • Maxfart: 32,8 km/h
  • Snittpuls: 172 (89 %)
  • Maxpuls: 182 (94 %)
  • Höjdmeter: 8

Varför vi inte körde på tävlingshjul vet jag inte heller och min kloka mor som var med frågade detsamma med det klockrena citatet: ”Varför åker man inte på tävlingshjul när det är tävling på rullskidor” Jag hade hellre åkt på tävlingshjul men kan va en aning bitter med att jag inte fick till åkningen för fem ören, jag åker nästan snabbare med mina Marwe 7:or än dagens Swenor 2:or.

Kan även tycka att det blir lite av en parodi av två skäl idag. Det ena är att mer än hälften inte tog sig i mål utan blev avplockade på banan, den var visserligen kortare varv än förut när vi kört SM- veckan och även att vi idag åkte på långsammare hjul kan ha påverkas. Däremot fick tjejerna åka vidare utan att bli avplockade. Det kan man tycka var bra för annars hade det knappt blivit en prispall men både 5:an och 6:a i loppet där var längre efter mig i tid när jag blev avplockad, men de får prispengar och jag få knappt en placering i resultatlistan. De var 3:08 respektive 3:45 minuter medan jag var 2:12 minuter efter 13 kilometer, tjejerna gick i mål då.

Det klart positiva är allt publikstöd man får och att man träffa gamla bekanta som t.ex. Oliver Larsson som jag inte träffats sen gymnasietiden i Ljungbyhed och det börjar ju bli några år sedan man gick ut där. Men det är bara att ladda om inför morgondagens sprint, ska bli kul att tävla igen och hoppas på bättre svar av både teknik och kropp. Start av prolog är kl: 11:30 men sänds inte på SVT men det gör finalerna som börjar kl: 13:50. 

sambon fångade mig och fjolårets vinnare Tobias Westman när vi blev varvade.
Jag drar för Andreas Viker och Viktor Asking, tror Andreas bröt en stav eller nåt.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *