Nöjd 75:a i SM 15 km skejt

Ut på sista varvet, här var man fin vill jag lova!

Idag lyckades jag äntligen göra mitt bästa lopp på två år, d.v.s. mitt bästa resultat sen jag flyttade till Östersund. Jag lyckades bli 75:a av 123 deltagare i ett mycket stark startfält men jag fick nog mest hejarop av samtliga deltagare. Det räcker att det står Skåne på dräkten så hejar alla på en och det var faktisk en som hejade Piteå åt mig (de har också vita dräkter), men det får man väl ta som en komplimang om man förknippas med Piteå Elit, deras grabbar hade inte ens startat innan jag gick i mål ens.

Dock var det nära att det inte blev någon tävling alls då min bilnyckel inte fungerade i tändlåset och fick därför inte ens igång bilen. Lyckligtvis så skulle vår stuggranne åka till skidstadion och vi kunde få skjuts med dem in, tur det för man var ganska panikslagen av sig då det är över två mil till tävlingsarenan. De vi fick åka med var ironiskt dem som vi köpte renrulle som vi åt som lunch igår, världen är bra liten. Hann hämta ut nummerlapp och sen vidare och hämta mina två uppvallade par skidor som Stefan Holmbom hade vallat åt mig, han var även med i PyeongChang och har bättre koll än mig när det kommer till min skidpark. Stort tack för den hjälpen. Hade sen drygt 30 minuter på mig att hinna testa i nysnön som fallit under natten och det fortsatte vräka ner under uppvärmningen som mer eller mindre var gubbdistans med lite extra fartryck här och där, inte optimala förutsättningar att prestera på topp direkt men försökte tänka att många golfspelare spelar som bäst när de blir av med sina golfklubbor på flyget på väg till någon golftävling. Tyckte jag hanterade denna situation med väl godkänt betyg.

Jag startade som nummer åtta och idag var det ingen direkt fördel att starta så tidigt efter nattens snöfall, även om de plattade till skejtbädden något just innan start. Jag tyckte att min start var kontrollerad men fick reda på av Marcus Hellners föräldrar Thomas och Kerstin att jag låg 3:a redan efter 800 meter och bara åtta sekunder bakom den slutliga 19:e man Tiio Söderhielm, men också någon sekund bakom landslagsskidskytten Ted Armgren. Gick sedan förbi Ted och var stabilt förre honom resterande lopp och fick grym tidsangivelse av Thomas och Kerstin utmed banan samt att speakern som talade om alla gånger vid varvning förutom sista gången jag varvade. Det var grymt att jag kunde ha så bra uppbackning under loppet.

Eftersom jag gick så tidigt men samtidigt åkte fortare än de flesta som var ute samtidigt på banan så åkte jag av förklarliga skäl väldigt mycket själv, det var egentligen bara Rasmus Blom som jag hade tidvis en del åkning tillsammans med och låg i rygg bakom honom ut på sista varvningen, annars fick jag ingen draghjälp alls. Utför tappade jag bl.a. på Blom och även på några andra med, men tyckte jag valde rätt par skidor då de flöt fint uppe på snön och grävde inte ner sig alls när man skejtade. I den långa utförsbacken på slutet av varje varv tappade jag omkring fem till sju sekunder på bl.a. Blom men i den korta lilla backen innan varvning skuttade jag ikapp den tiden vid två tillfällen, visar att formen är god och att jag återhämtade mig bra under hela loppet. Lite surt att bli ifrån åkt på detta sättet och man tappade viktiga sekunder men samtidigt hade jag lika bra glid som genomsnitten.

Jag har inte sätt loppet i efterhand än men många har påpekat att jag syntes mycket i TV och de pratade en del om mig, vilket är roligt. Ska se loppet senare ikväll om jag orkar. Många såg nog att jag var ordentligt utpumpad efteråt och det var jag verkligen också men samtidigt tog jag stadigt placeringar genomgående i loppet. Jag är kanske den skidåkaren som tränar allra minst i A3-A3+ zonen och det är väl inte konstigt att man blir trött när man ska trycka på i en intensitet som man inte är alltför van vid.

Loppet i siffror:

  • Tid: 42:58 min
  • Distans: 14,70 km
  • Snitthastighet: 20,53 km/h
  • Snittpuls: 177 (92 %)
  • Maxpuls: 184 (95 %)
  • Höjdmeter: 458 m

Sammanfattning är jag nöjd över denna insatsen och väldig tacksam över alla som hejade på mig och all stöttning jag fått den senaste tiden som har varit tuff för min del, så en framgång som idag var mer än välkommet om jag nu ska försöka fortsätta satsa vidare i framtiden.

Efter loppet blev det lite avåkning innan vi lyckades få skjuts tillbaka till vårt boende och fick även hjälp med tändlåset så nu ska man väl kunna komma i väg nästa gång, inget man vill uppleva igen. Väl tillbaka i stugan gjorde jag klart min hemtenta om marknadsföring och lämnade in den, jag kan väl påstå att jag har marknadsfört den skånska skidåkning väl denna dag, att det faktisk går att bli bra längdåkare även om kommer från Skåne och börjar med skidåkning i vuxen ålder. Sen är det nog bra PR för min egen del att synas en del i rutan sådär en lördagsmorgon i vinterstudion/SM- veckan.

Det har varit många som följt mitt lopp idag som även skickat en hel del bilder men de tänkte jag publicera imorgon och göra något slags bildspel. Nu ska jag sova ut det sista av jetlaggen, om det finns något kvar vill säga.

 

2 tankar kring ”Nöjd 75:a i SM 15 km skejt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *