Läser på

Läser just nu en intressant bok som jag har lånat på biblioteket. Den heter Så kan jag också bli miljonär innan 30 och pensionär innan 40, det är en bok som precis är som den låter. Den ger tips om hur man kan förvalta sina pengar på alla olika sätt i tidig ålder som gör att man kan sluta jobba långt innan den vanliga pensionsåldern. Så enligt bokens titel så har jag bara fyra år på mig att bli miljonär, lyckas jag så kanske jag t.o.m. kan få en tjej. De har en tendens att falla för rika män, av någon konstig anledning. Nu kanske ni undrar om jag ska bli ett kapitalismsvin? hellre det än att vara bidragssnyltare.  Faktum är att jag få inte in så värst mycket mer än någon som kan leva på bidrag likt A-kassan, trots jag har två jobb. Man vill göra rätt för sig och jobba och betala skatt så att välfärden ska kunna fungera. Sen är det faktiskt de som vågar satsar som t.ex. entreprenörer eller små företagare som genom sina satsningar och uppoffringarna kan ge tillbaka till samhället.

Kan rekommendera boken den ger bra tips att spara vanligt och var man ev. ska förvalta sina extra slantar man få över. Jag har själv genom åren enligt mig själv sparat smart och kunnat lägga undan pengar. Idag har jag däremot svårare att lägga undan till sparande. Detta för att jag få olika mycket in varje månad beroende vad jag tjänar. Ett av mina jobb är jag vanlig anställd medan ett av mina jobb få jag in via företaget och därför vet jag inte vad jag få ut där. Det kanske jag vet då jag nu i höst ska läsa företagsekonomi redovisning på distans. Blir både spännande och kul det.

Har som sagt varit bra på att förvalta mina pengar i så gott som hela livet. Har en mängd olika exempel som jag gjort när jag var yngre som egentligen har speglat hur jag tänker och använder pengar idag. Första minnet jag har att jag tjänade pengar var när jag plockade jordgubbar hemma. Istället för veckopeng eller månadspeng så såg jag chansen att tjäna lite extra. Av de extra slantarna kunde jag spara för framtiden. Runt millenniumskiftet så kommer jag väl ihåg att en stor del av mina besparingar gick åt att köpa Ericsson. Dessa har jag än kan jag säga utan att fått någon utdelning än. Få väl vänta 20 år till. Jag minns även att jag fick några kronor varje veckodag från måndag till fredag för att kunna handla något efter min simskoleträning medan jag väntade på badbussen. Oftast sparade jag allt och handlade inte något förrän på fredagen om ens då. Blev en del Jengatuggummin för 50 ören bl.a.

När jag började bli lite äldre så kunde jag tjäna lite mer då genom att sälja jultidningar. Ju längre jag cyklade mer kunder och mer kunde jag tjäna varje höst/vinter då man säljer. Eftersom jag bodde på landet så blev det många mil på cykeln. På så sätt lyckades jag få ihop en del som jag kunde spara och framförallt lyckades jag få så gott som alla kapitalvaror som jag ville ha. De enda grejerna som jag fick från t.ex. julklappar eller födelsedagspresenter var en stereo (ni födda på 00-talet, googla stereo), en cykel och förvisso en hel del golfutrustning. Sen var det lite kläder och sånt man fick men inte alltför sällan var grejer jag fick ärva då jag var yngst (och är) i familjen.

En annan grej som är lite subjekt och minst sagt annorlunda var när jag sålde tjurspermier. Det hela började med att jag vann en tävling i showmanship, kort och gott förklarat är det när man går runt med en kalv och man skulle se glad ut och försöka ha koll på det där djuret. Om ridsport är en OS- gren och sport så är banne mig det också en sport. Lägg showmanship på minnet. Hur som helst vann ägaren (vilket inte var jag eller mina föräldrar för den delen) spermier av tjuren Biggles, fin tjur förövrigt. Eftersom jag vann tävlingen som faktisk var ett slags DM i Skåne så fick jag vinsten och därför även priset som ni i detta laget vet var det var. Istället för att sälja direkt till mina föräldrar som skulle ha det till att seminera kor så väntade jag med att sälja tills de förhoppningsvis blev dräktiga. Vilken självklart var en risk då alla inte blir dräktiga. Hur som helst kunde jag ”sälja av” och tjäna lite mer än vad jag annars skulle göra om jag sålt direkt. Precis så det är när man säljer och köper aktier/fonder. Man måste satsa för att vinna.

Boken går också igenom en rad olika spartips. Det är en kille som skrivit den efter sina egna erfarenheter som ”en vanlig svensk” som med ganska enkla knep lyckas spara ihop så pass mycket att han i princip skulle kunna gå i pension vid 40 års ålder. Känner igen en del av det han skriver. En sak som jag bestämde mig för när jag direkt efter gymnasiet började plugga till landskapsingenjör var att inte ta studielån, trots jag egentligen inte hade så värst mycket på mitt sparkonto som i det läget hade investerats i aktier/fonder. Under sommaruppehållen från studierna jobbade jag på en golfbana i Uppsala och för att minsta kostnaderna under somrarna som bl.a. att inte ta bilen till jobbet utan cyklade eller åkte rullskidor. Någon sommar bodde jag t.ex. på golfbanan och hade något år även min bil på golfbanan under veckodagarna. Med de intjänade pengarna under sommaren kunde jag spara undan och klarade mig precis de kommande två terminerna. Man levde inte över sina tillgångar, men heller behövde man inte leva snålt. Idag kan jag inte lägga undan pengar då jag nämnt tidigare inte vet hur mycket jag får in varje månad. Jag är som ett t.ex. hockeylag som få mest inkomster under säsongen i form av främst biljettintäkter och sponsring. På sommaren går de back då intäkterna är låga men spelarnas och ledarnas löner ändå ska betalas ut. Likviditet helt enkelt, ungefär så jag få planera min ekonomi idag, vilket egentligen inte är något större problem.

Jag har väl alltid haft intresse för ekonomi men nu när jag ska läsa lite ekonomi samt snart läst ut boken så kommer jag nog börja intressera mig mer med att investera i diverse olika aktier/fonder. Fyra år på mig……..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *