Gick till kvartsfinal på sprint rullskid- SM

Som ett litet kinderägg lyckades jag överraska mig själv när första dagens tävlingar avgjordes för oss rullskidåkare under sommarens upplaga av SM- veckan i Helsingborg/Landskrona. Visserligen har hemma- SM i Skåne varit ett stort mål länge för mig men har samtidigt valt att träna vad jag känner för. Detta har resulterat i att jag knappt kört en impuls eller något tempo överhuvudtaget och dagens resultat var verkligen en glad nyhet för mig även om jag rent tekniskt åkte ganska risigt men konditionen är det inget fel på.

Det blev tidig uppstigning idag och jag kände mig inte alls pigg och var riktigt trött när jag körde de där 1,5 timmarna i bil som det är till Helsingborg från min föräldrar gård på Österlen. Uppvärmningen däremot kändes bra och körde ett längre drag och lite impulser. Prologen gick sedan och man blev lite kall innan start och det var svårt att komma iväg i början trots en fin medvind i ryggen. Dagens sprintbana var 1,9 kilometer lång och är nästan helt platt med en kort liten stigning (verkligen kort) och två långsträckor och några fina svängar vilket jag tyckte var en riktigt fin bana. Jag hade klubbkamraten Adam Ekstedt framför mig och hade alltså en rygg att jaga, kom succesivt närmare mig och kom nästan ikapp på upploppet. Det dröjde länge innan jag fick reda på resultatet och blev överraskad när det kom upp till mig att jag hade lyckas bli 26:a där några riktigt starka åkare inte lyckades kvalificera sig vidare till kvartsfinalerna. Jag var så pass överraskat att jag överhuvudtaget inte planerat att åka vidare då jag inte ens hade packat för det helt enkelt, men det löste sig och jag kom på startlinjen till kvartsfinalen med full energi.

Resultat Prolog

Till min glädje gick även min klubbkamrat Jesper Spjuth också vidare efter prologen och vi hamnade i samma heat faktiskt tillsammans med starka åkare som Robin Norum och Marcus Fredriksson, dessa två gick senare även vidare till finalen. Det var stakning som gällde första biten och jag fick välja startposition allra sist vilket blev längst till höger, ingen nackdel direkt och tyckte starten var kontrollerad och kom ut som fyra och sedan när vi skulle bli i ett led så tappade jag till femte plats och gjorde ett riktigt dåligt taktiskt miss. Jag kom alldeles för nära framförvarande och fick bromsa upp samtidigt jag fick denne stav i ansiktet och höll på att stupa ner i marken. Detta var helt mitt egna fel och kom helt av mig och tappade täten samt jag olyckligt hindrade Jesper en aning så han också tillslut fick släppa täten. Jag åkte sedan stressigt och helt värdelöst men lyckades åka klart bättre på slutet av kvartsfinalen och kom ikapp Jesper och vi spurtade om att bli bästa skåning men jag förlorade med cirka ett hjul eller två och vi var tio sekunder efter vinnaren i vår kvartsfinal som egentligen gick fort från början. Noterbart är att vinden vände efter prologen som gjorde att det gick klart långsammare i både kvartsfinalerna men även semifinalen och i finalen, vilket för min del resulterade i att jag snittade 32,5 i kvartsfinalen och 34 km/h i prologen, det är snabbare än vad man få köra förbi en skola.

Resultat sprintstege

Imorgon väntar vår masstart redan kl:12:35 då det blivit framflyttat p.g.a. att Sverige möter England i Kvartfinalen i fotbolls VM och eftersom min bror ror kustrodd bredvid vår tävlingsarena och senare på dagen så innebär det nog att man missa matchen ändå, men det gör inget då Sverige lyckas vinna när jag inte se på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *