Dubbla skånska mästerskap idag i två olika idrotter- ett guld blev det

Den solklara topptrion på dagens rullskid- DM, t.v Mats Risberg, jag (barûber) i mitten, Viktor Asking t.h. Foto: Lotta Huselius

Jag gillar utmaningar idag hade jag verkligen en utmaning då det var skånska mästerskapen i två olika idrotter (rullskidor och löpning), en sak att kunna delta och prestera i båda loppen men rent tidsmässigt var det tajt men det gick vägen, mycket tack vare mina föräldrar som var med och sydde ihop logistiken. Jag vann återigen DM- guld klassiskt på rullskidor medan fick nöja mig med en total 5:e plats i Terräng- DM i löpning där jag slutade två i MS (men senior). 

Resultat rullskid- DM (ej hittat länk än)

Resultat Terräng- DM

Precis som förra året avgjorde Åsracet uppför Söderåsen som även i år var DM klassiskt på rullskidor, precis som då så vann jag idag på ett ganska liknande sätt som förra året. På uppvärmningen körde jag ett kort drag i tröskel men blev lite extra fart då en terrier jagade skiten ur mig när jag bara tänkte rulla lite lugnt. När väl starten gick så gick det lugnt innan jag gick upp i tät och tryckte på hyggligt första kilometer innan farten ökades lite i den lilla slakmotan (typ 3 höjdmeter) och andra kilometern snittade jag 28 km/h i den svaga medvinden. Med på tåget fick jag klubbkamrat Viktor Asking men såg han hade svårt att hänga med efter slakmotan men hängde med ett tag till innan jag såg han hade svårt att hålla ryggen och då bestämde jag mig göra ett ryck så jag kom loss helt själv, som förra året fast lite senare. 

Fortsatte sedan in i den långa backen men ungefär 100 höjdmeter som stigning, sprätte lite med benen men hörde stavspetsarna från Viktor så fick ingen större lucka förrän jag ganska tidigt i backen började staka, kändes som det gick snabbare samt att jag kunde spara på benen inför Terräng DM knappt två timmar bort. Jag tryckte på bra uppför men efterföljande böljande kupering tog jag det lugnare på de flackare partierna av banan och åkte stort och fint vilket var effektivt. Visste inte vad jag hade för försprång men mina föräldrar sa att det var lugnt bakom och jag drog ner på tempot ganska rejält med två kilometer kvar men stakade på bra i motluten medan den långa rakan innan mål tog jag det lugnt och kunde ”varva ner” då jag inte hade någon tid att göra det efter loppet. Vann med en dryg minut men åkte knappt en minut långsammare än förra året då förhållandena var lika i temperatur och vind (medvind) medan vägen var blöt mestadels fortfarande efter nattens regn. Kortfattat, jag kom (syntes knappt), jag körde och jag segrade.

 • Tid: 24:51 min
 • Distans: 8,97 km
 • Snittfart: 21,6 km/h
 • Snittpuls: Glömde ta på mig pulsbandet 
 • Höjdmeter: 182 m
 • Fallmeter: 31 m 
 • Rullskidor: 4 år gamla Elpex 2:or

Som sagt ingen nedvarvning, drog direkt till Genarp för man fick inte komma med mindre 30 minuter man start vilket jag kan tycka var konstigt men hann ditt med någon minuts marginal. Joggade runt banan som mätte två kilometer i ett lugnt tempo och drog sedan på en kilometer i tröskel (3:50 min/km). Banan var inte alls kuperad men gick blandat ungefär hälften på grus (elljus) och hälften på gräs (fotbollsplan och äng), lägg då till många snäva kurvor och ett hinder i form av en 50-60 centimeter hög stock, väldig rolig och utmanande bana. 

Väl när starten gick så tog jag tät och försökte hålla igen så de andra fick svårare att springa om och det tog inte lång tid innan jag låg 5:a men tappade till en 6:e plats strax innan varvning där vi skulle plåga oss fyra varv x två kilometer. Jag tog i min takt och märkte precis som de senaste veckorna att vaderna var lama och kändes döda då det fanns noll tryck uppför de få stigningar det nu var. Gjorde inte ont som under Lidingöloppet förra veckan men de kändes och de var som sagt inte helt hundra, sen har jag märkt att kadensen blir lägre när jag känner av vaderna. Detta kände jag även på uppvärmningen men hade bra grepp i mina Inov- 8 X- Talon, alltid något då jag ganska ofta i år valt fel par skor vid diverse olika lopp. Jag kämpade på men tappade lite fart under loppets gång men lyckades göra ett bra sista varv och tog en placering och spurtade in på 5:e plats totalt, dryga en minut efter segraren Fredrik Petersen som jag sprungit jämnt i många lopp förut men inte idag. Jag var rejält sliten så det var en kämpainsats idag och helt annan upplevelse än rullskidloppet.

 • Tid: 29:28 min
 • Distans: 7,89 km
 • Snittempo: 3:44 min/km
 • Snittpuls: 177 (92 %)
 • Maxpuls: 184 (96 %
 • Höjdmeter: 37 m


Överlag nöjd över min dag, varit jobbigt mentalt att förberedda sig då den senaste tiden som känts tungt och därför tränar sparsamt för att bränna denna söndag vilket krävs förberedelser. Vill tacka arrangörerna (Björnstorps IF och Genarps IF samt mina föräldrar som var med under hela dagen och gjorde detta möjligt att genomföra, dessutom var det första gången båda var med när jag tävlade på rullskidor. Dagens roligaste kommentar kom från han som jag sprang om på sista varvet, han trodde nämligen han tappade segern i H45 när jag kom om honom, men kunde lugna honom att jag inte var så gammal, det är 18 år till innan jag få springa i den åldersklassen. Mer bilder och eventuellt statistik kan komma imorgon. 

Tog starten i Terräng- DM åtminstone

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *