Dopingdomen

Foto: Bildbyrån.

Idag kom dopingsdomen för Therese Johaug efter en onödig lång process. Det blev ett 18 månader långt straff, vilket gör att hon missar OS i PyeongChang. Rätt eller fel? Jag har personligen ingen riktig åsikt vad som skulle ha varit rätt straff men det jag tycker är bra är att det inte är ”okej” och att vara oförsiktig på vad man stoppar i sig eller i detta fallet smörja på sig. Det ska inte spela någon roll om du heter Therese Johaug eller Kalle Andersson och är en vanlig motionär. Samma regler och straff ska gälla alla, oavsett nivå.

Sen allt det där ”tycka synd om henne snacket” som surras friskt här i Sverige och inte minst i Norge. Tänk om hon kom från Ryssland, då hade nästan alla begärt två års fängelse direkt. Vi pratar trots allt om en anabol steroid. På tal om Ryssland så är det fortfarande några skidåkare (b.la. Legov) som är avstängda att tävla, trots de inte ens åkt ditt på doping utan bara för att deras dopningsprov blev manipulerad som det verka på ett statligt vis. oklart hur den historian slutat.

Jag har inget emot att hon kommer tillbaka och tävlar efter sin avstängning, däremot kommer jag har svårt att glädjas med hennes ev. framgångar om hon nu fortsätter satsa vidare d.v.s. Detta beror på att hon säger själv att hon är helt oskyldig, ett tråkigt naivt utryckt och beteende. Du har alltid 100 % ansvar var du få i dig när du är elitidrottare. Man har ju hört många bortförklaringar när idrottare åkt fast för doping men i Therese fall tror jag det är sant så som hon har sagt. Det är som man bruka säga, du lär dig av dina misstag och man måste ta ansvar för sina handlingar oavsett vad du heter eller från vilket land du kommer ifrån.

Jag själv är noga med vad jag stoppa i mig och kolla alltid på innehållsförteckningen på vissa livsmedel och läkemedel innan jag använder dessa. Sen kan man enkelt dubbelkolla på riksidrottsförbundets hemsida om vilka ämnen/substanser som inte är tillåtna eller icke är tillåtna att använda. Under dagens träning som bestod av tre timmar stakning och en timme löpning (+spänst) så drack jag kranvatten, så inga spår av anabola där inte.

Jag skrev ett längre inlägg om fallet Johaug förra hösten då det blev officiellt att hon hade fastnat i en dopningskontroll.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *