Skandinaviska cupen 20 km skejt masstart 2022

Då har man återigen kört en skandinavisk cup, nästan åtta år sedan sist då det var i Falun. Är väldig nöjd med insatsen idag, rankad nästan sist men lyckades trots det köra fram till en 158:e plats med över 200 startande. Lägg till att det var masstart och skejt, så det var trångt värre.

Resultat

Det var trångt redan på uppvärmningen så det blev inte många minuter skidåkning då. Blev lite lätt löpning med klubbkamrat Viktor Asking precis innan start. Sen var det bara att snällt ställa sig där man skulle enligt FIS- ranking. Hade kanske 200 meter fram till de främsta i bara starten. När den väl passerades så såg jag täten hade tagit första backen redan. Kul. Sen var det bara att ta kölapp och se till stavarna var hela. Lite gött snack emellanåt, ganska parodiskt att gång på gång stå helt still. Jag har åkt Vasaloppet och stått mindre still från startled ett än vad jag fick göra under dagens masstart.

Vi skulle köra fem varv på en knapp fyrakilometer lång slinga. Samma slinga som används när herrarna kör skidskyttedistans när det är världscupen här. Den är tuff men inte överdrivet tuff ändå. Det jobbigaste är nästan att man få lite vila utför då det är ganska många svängar och ibland korta utförskörningar.

Först i slutet av första varvet fick jag en lucka för första gången och kunde sånär hänga med svansen av den knappt två minuter långa klungan. Kom förvisso ikapp och förbi ett gäng på en gång ut på varv två, men fortsatt svårt att ta sig förbi här och där. Fick köra korta ryck för ibland kunna avancera i fältet vilket även gällde på varv tre där jag fick mer spelrum men gick mig trött också. Egentligen för första under varv tre var jag trött, innan dess var det mest att hänga med då man fastnade bakom folk.

Slutet på varv fyra var första gången jag hade folk med mig som jag kunde växeldra och ut på sista varvet var vi tre, två av dem (norrmän) frågade om det var varv tre vi hade kört men kunde lugna dem att vi skulle ut på sista varvet. Blev därför en del hets där jag och en till körde ifrån den andre,. Var ett tag själv men kunde gå om i långa backen men sen blev jag tokstum i granrisbacken så han kom igen och förbi igen samt vi kom ikapp en annan kille. Blev full fart in mot mål men orkade inte in mot upploppet men en fin 158:e plats. Många som bröt visserligen men många av dem körde jag faktiskt om innan dem bröt.

Skulle jag blivit topp 175 hade jag varit jättenöjd så är helt klart nöjd med insats och placering. Ingen lek att köra Skandinavisk cup med många duktiga norrmän som var med. Kunde gjort ett klart bättre lopp om det var individuell start och att man då kunde åkt hela vägen. Men att vara åtta minuter drygt efter vinnaren är bra för mig. Skidorna var helt klart okej, rätt val angående att de flöt på bra i de mer lösa spårbädden som det blev. Började även snöa på slutet. Skidorna gick bra utför där det svängde, d.v.s. där det var mer lössnö. Där det var hårt gick dem faktiskt riktigt dåligt. Kunde varit bättre men ändå jämförbara mot andra som åkte men vissa klubbar stack ut helt klart med bättre skidor. Är väl lite så det bruka kunna vara. Hade ett par kallföresskidor utan struktur för dagen.

Glömde eller har tappat bort mitt pulsband så ingen pulsangivelse att ge men i övrigt var detta siffrorna från loppet:

  • Tid: 50:37 min
  • Distans: 18,60 km
  • Snittfart: 22,1 km/h
  • Maxfart: 60,4 km/h
  • Höjdmeter: 594 m

2 tankar kring ”Skandinaviska cupen 20 km skejt masstart 2022

  1. Pingback: Tävlingsåret 2022 | Johannes Andersson Skånsk Skidåkare

  2. Pingback: Summering vintersäsongen 2022/2023 | Johannes Andersson Skånsk Skidåkare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *