28 km fjällöpning i BydalenJag är sen september förra året anmäld till mitt första fjällmaraton Buff 50 k som går om 20 dagar. Idag tränade jag löpning över två timmar för första gången sen jag anmälde mig. Det var på tiden och jag få hoppas på underverk minst sagt om jag överhuvudtaget ska kunna ta mig i mål. 

Givetvis hade jag varit uppe tidig morgon för att jobba. Sen drog vi plus en kompis till Therese till Bydalen. Väl där var planen jag skulle springa sista delen av Buff 50 k banan. Den skulle vara omkring 27,5 kilometer men jag sprang för långt vid tre tillfällen så blev 28,15 kilometer istället. Bra annars jag fick springa igenom banan, har mer eller mindre sprungit första delen så har koll där. Jag visste att terrängen skulle vara riktigt tufft men den var faktiskt lite tuffare än vad jag väntade mig, speciellt utför på ett ställe där man passera två gånger. 

På dagens tur var fem rejäla ihållande stigningar, och precis som gårdagens lopp så kändes det tungt uppför. Kikade därför igenom Stravasegmenten på dagens rutt att jag inte var så värst mycket långsammare än de snabbaste från förra årets tävling. Nu ska det tilläggas att det är bra mycket jobbigare att springa en tävling när man redan har nästan sprungit halva loppet. Hade omkring 140 i snittpuls uppför så finns förhoppningsvis mer att hämta där.

Första milen tog strax över 1,5 timmar, och då stannade jag ändå klockan när jag upptäckte att jag sprungit fel. Den 14:e kilometern var den första som gick under 6 min fart, sen höll jag därifrån och i cirka en mil ett högre tempo men underlaget var mer skonsamt för min löpstil, även om jag sprang lugnt och försiktigt utför. Efter 1 timme och tio minuter så åt jag en halv snickers, en timme senare åt jag den andre halvan på väg upp mot högsta punkten på Falkfångarfjället. Tog även en liquid efter tre timmar. Hade energi under hela passet, trots lång dag där jag endast hade ätit frukost. Jag började springa kl: 12:30 och åt då ingen lunch förrän direkt efteråt, alltså kl: 16:30. Visserligen hungrig stora delar av passet men det gick fint. Även muskelärt fungerade det ganska bra, lite mer trött här och där men för att dubbla löptiden från f.d. längsta löppass för i år så var jag nöjd med den känslan. Men är försiktigt optimistisk och ska försöka få till ett till långpass, för det ska nog behövas.

Totalt var jag ute i 3:35 timmar effektiv tid, 1752 höjdmeter och 130 (67%) i snittpuls. Ska springa vertikalen i Åre på tisdag så inte bästa uppladdning men jag få ju också passa på att springa långt och länge när tillfällen finns.

Kilometertiderna och höj/fallmeterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *